„Vinuri, podgorii si viticultori din judetul Alba” sau despre descoperirea potentialului economic si cultural al judetului prin intermediul unui CDS

Articol publicat în: Zilele scolii Albei: Simpozion de didactica: editia a XIV-a: sectiunea Curriculum la decizia scolii, 13 iunie 2014 [resursa electronica]. Casa Corpului Didactic Alba, 2014, 1 CD-ROM (ISSN CD 1844-8313)

Colegiul National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia face parte din proiectul franco-român „De la învatamântul bilingv catre filierele universitare francofone”. În anul scolar 2013-2014 în cele 27 de licee cu sectie bilingva francofona incluse în acest proiect, din totalul de 2916 elevi 716 sunt în clasa a IX-a, 664 în clasa a X-a, 745 în clasa a XI-a si 791 în clasa a XII-a.

Elevii de la sectia bilingv francofona au un orar specific de cursuri în limba franceza si de discipline non lingvistice predate în limba franceza si au dreptul, începând din anul scolar 2009 – 2010, de a obtine mentiunea speciala „sectie bilingva francofona” pe diploma de bacalaureat.

Prima etapa spre aceasta diploma speciala de bacalaureat, recunoscuta la nivel european, o reprezinta sustinerea si promovarea la sfârsitul clasei a XI-a a unui examen numit „proba anticipata a examenului de bacalaureat”.

Am ales sa descriu succint în acest articol modul în care, prin intermediul unui curs de tip CDS (Curriculum la decizia scolii), elevii din sectia bilingva francofona a liceului nostru au parcurs si finalizat modulul de învatamânt pluridisciplinar bilingv în acest an scolar. Trebuie mentionat ca în  afara celor 2 ore saptamânale de CDS, aflate sub responsabilitatea profesorului de limba franceza coordonator de proiect, elevii studiaza pe parcursul anului scolar, în cadrul programei de trunchi comun al disciplinelor non lingvistice implicate, acele continuturi care sunt în legatura cu tema proiectului interdisciplinar, urmând ca în cadrul examenului de la sfârsitul clasei a XI-a, 16 din cele 100 de puncte sa fie acordate pentru capacitatea elevului de a raspunde la 4 întrebari referitoare la aceste continuturi.

Echipa pedagogica a proiectului a fost formata din: Daniela Cetean (profesor de istorie) Dumitru Moldovan (profesor de economie-sociologie), Ramona Humeniuc (profesor de informatica), Lucretia Bîrz (sociolog si bibliotecar-documentarist), Georgeta Badau si Alina Crisan (profesori de limba franceza).

Tema proiectului, aleasa de elevi dintr-o lista propusa de echipa pedagogica la începutul anului scolar, se integreaza în unul din cele trei domenii propuse în Acordul interguvernamental din 2006, respectiv  « cultura economica si sociala ».

Obiectivele pe care echipa pedagogica si le-a propus pentru acest proiect au fost: favorizarea dobândirii de competente lingvistice de receptare/producere de mesaje scrise si orale în limba franceza; utilizarea limbii franceze în activitatile de învatare ale disciplinelor  scolare non-lingvistice (istorie, geografie, economie, sociologie); favorizarea pregatirii elevilor în vederea înscrierii într-o filiera universitara francofona din România si/sau într-o universitate franceza; dobândirea de catre elevi a autonomiei în domeniul cercetarii documentare; îmbunatatirea abilitatilor de utilizare a calculatorului; promovarea dialogului si a comunicarii în rândul elevilor; formarea si dezvoltarea la elevi a capacitatii de a lucra în echipa si educarea lor în spiritul cunoasterii si a respectului fata de efortul fiecaruia; dezvoltarea spiritului de initiativa al elevului, a spiritului sau critic, a capacitatii de gândire, de problematizare si de argumentare.

Împartirea elevilor în echipe de 6 membri s-a realizat tinându-se seama de nivelul de limba si nivelul de cunostinte, dar si în functie de preferintele lor liber exprimate. Pentru a putea identifica subtemele fiecarei grupe si pentru a putea stabili problematica urmarita, a fost necesara o perioada de circa 7 zile  de lectura si dezbateri. Cele 6 subteme au fost:

  1. Podgoriile din judetul Alba pe harta viticola a României
  2. Evolutia meseriilor din domeniul viticulturii în judetul Alba
  3. Vinul si vita de vie în literatura si folclorul judetului
  4. Itinerarii oenoturistice în judetul Alba
  5. SC Jidvei SRL: un exemplu de reusita economica si de implicare în viata comunitatii
  6. „Strugurele de Aur: eveniment cultural de importanta nationala

Fiecare  echipa si-a elaborat planul de cercetare, validat de profesorul coordonator de proiect. Pe parcursul orelor de CDS elevii au fost familiarizati cu etapele demersului de cercetare documentara, modul de completare si evaluare a carnetului de bord (un fel de jurnal al contributiei individuale la elaborarea proiectului), modalitatea de publicare a articolelor pe un blog creat cu platforma http://lewebpedagogique.com/, elaborarea unei sinteze personale (document de circa 2 pagini, evaluabil în cadrul probei anticipate, modalitatea de desfasurare a probei anticipate si criteriile de evaluare a modulului de învatamânt pluridisciplinar bilingv. O buna parte a orelor de CDS au fost alocate pentru sintetizarea informatiilor selectate de elevi si redactarea a minimum 2 articole de circa 1 pagina fiecare. Dupa validarea de catre profesorii de limba franceza a textelor redactate de elevi, acestea au fost publicate pe blogul proiectului si ilustrate cu imagini si documente video. Cele 72 de articole au fost integrate într-un dosar tematic consultabil la CDI. Sub coordonarea Lucretiei Bârz, bibliotecar-documentarist si sociolog si a lui Dumitru Moldovan, profesor de  sociologie, elevii au efectuat în lunile martie-aprilie 2014 o cercetare sociologica. Pentru realizarea cercetarii s-a optat pentru metoda anchetei utilizându-se ca instrument de colectare a datelor chestionarul (31 de întrebari). Pentru prelucrarea datelor s-a apelat la o serie de prelucrari statistice inclusiv în SPSS.

Esantionul supus investigatiei a cuprins un numar de 200 elevi cu vârste cuprinse între 14 si 19 ani,  dintre care 141 (70,5%) au fost fete, iar 59 (29,5%) au fost baieti, 157 (78,5%) fiind din mediul urban, iar 43 (21,5%) din mediul rurar. Raportul de cercetare a fost tradus în limba franceza si publicat pe blogul proiectului.

Toate documentele necesare bunei desfasurari a proiectului au fost publicate sub forma de pagini pe blogul proiectului (prezentarea proiectului, subtemele si responsabilitatile fiecarui elev, continuturile DNL care vor fi studiate pe parcursul anului scolar, continuturile studiate pe parcursul orelor de CDS, fisele de lucru utilizate în cadrul cursului CDS, criterii de evaluare a probei anticipate, produsele de etapa etc).

Conform traditiei sectiilor bilingve francofone, cu o saptamâna înaintea probei anticipate elevii realizeaza o prezentare-spectacol a proiectului,  în fata unui public format din elevi, parinti si cadre didactice. Evenimentul denumit „Bilingue en fête” a avut loc în acest an în 22 mai 2014. Doi câstigatori ai trofeului „Strugurele de Aur” , Ancuta Matei (2007) si Sebastian Stan (2010), fost elev al liceului nostru, au sustinut un recital live în fata publicului tânar prezent în numar mare la Sala Multimedia a institutiei.