« Caravana studiilor în Franța » a ajuns la Alba Iulia

Pentru a consolida mobilitatea studenților în Franța și pentru a permite dezvoltarea unor noi acorduri de cooperare între universitățile din România și instituțiile de învățământ superior din Franța, Campus France Roumanie și Institutul Francez organizează în cadrul Sezonului România-Franța 2019 un turneu de promovare a studiilor intitulat « Caravana studiilor în Franța »  în licee și universități din diferite regiuni din România.

Între cele 19 orașe vizitate de « Caravana studiilor în Franța » s-a numărat și Alba Iulia, liceul nostru fiindu-i gazdă marți, 14 mai 2019, începând cu ora 11. Membri ai echipei EPAS au fost prezenți alături de elevii secției bilingve francofone la eveniment.

Ambasadorii juniori au finalizat modulul 2 al cursului MOOC « Europe is You « 

În luna februarie 2019, ambasadorii juniori s-au alăturat echipei proiectului internațional  “The Impact of the Euroscepticism on The Construction of Europe” (programul “Europa pentru Cetăţeni 2014-2020”), proiect în care sunt parteneri Primăria Municipiului Alba lulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba lulia, Centrul Europe Direct Alba lulia, muncipalitatea din Gijon, municipalitatea din Genoa, Centrul Europe Direct din Nurenberg, Centru pentru Studii Politice Europene din Bruxelles (CEPS), AEKS din Finlanda şi Universitatea din Oviedo, Spania.

Sub coordonarea domnilor Ovidiu-Valentin Boc, expert local în cadrul Primăriei Alba Iulia și Claudiu Ștefani, lector la Universitatea « 1 Decembrie 1918 » din Alba Iulia,  elevii noștri au parcurs Modulul 2 al cursului MOOC (Massive Open Online Courses) intitulat  « Europe is You « .

Descrierea celor două module ale cursului on line este disponibilă aici: https://participa.gijon.es/participa/area.php?id=12

Au reușit să finalizeze sarcinile de lucru și să obțină în luna mai certificatul care atestă această formare următorii ambasadori juniori: Mayisa Georgia Bădău, Ștefania Bădilă, Miruna Docolin, Andrei Frunză, Alexandra Pop, Alexandru Popa, Radu Arion, Denisa Tomuș. Felicitări!

Fotografiile au fost realizate de ambasadorii EPAS  prezenți la atelierul organizat în data de 27 martie 2017 la sala AEL a liceului nostru.

« Târgul liceelor și Caravana meseriilor »: o oportunitate pentru echipa noastră de a promova oferta educațională și programul EPAS

Marți, 15 mai 2019,  prof. Petriana Rusu, ambasador senior și ambasadorii juniori EPAS au participat alături de echipa liceului nostru la « Târgul liceelor și Caravana meseriilor », eveniment organizat de ISJ Alba,  al cărui scop principal a fost promovarea ofertei educaționale  pentru nivel liceal și profesional în rândul elevilor de clasa a VIII-a.

Ambasadorii juniori au avut ocazia să vorbească publicului școlar prezent la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, instituția gazdă a evenimentului,  nu doar despre oferta educațională a liceului nostru, ci și despre Uniunea Europeană și activitatea echipei EPAS HCC.

  

Sursa foto 1-3 :  https://www.facebook.com/lpsalbaiulia/posts/2721648604574360 
Sursa foto 4-6 : prof. Petriana Rusu

Pliante, reviste și materiale informative pentru cetățenii din Alba Iulia

« Ziua Europei » a fost onorată de către 6 dintre ambasadorii noștri juniori EPAS (Andrei Apolzan, Miruna Docolin, Daria Iordăchescu, Alexandru Popa și Denisa Tomuș) prin participarea alături de echipa EPAS a Colegiului Economic « Dionisie Pop Martian » la o acțiune de distribuire de pliante, reviste, baloane și alte materiale de promovare a valorilor europene.

Le mulțumim dlui prof. Cosmin Apolzan și echipei sale pentru această frumoasă colaborare!

    
Foto prof. Cosmin Apolzan

 

 

Lansarea proiectului cultural « Povești din (alte) constelații » (9 mai 2019)

A noua zi din mai, « Ziua Europei », ne-am propus să fie ziua în care echipa EPAS HCC alături de echipa proiectului internațional « Regards croisés sur l’Europe » invită liceenii și profesorii din liceul nostru și din alte școli.  ale orașului Alba Iulia nu doar la implicarea într-o serie de activități tradiționale deja, ci și la o călătorie nouă și interesantă în lumea cuvântului și a culorii.

Așa se face că în inima activităților prin care am ales să marcăm « Ziua Europei » a stat lansarea proiectului  cultural « Povești din (alte) constelații ».

Din program:

Prezentarea proiectului româno-francez « Regards croisés sur l’Europe » în cadrul căruia a fost realizata expozitia de pictură « Un nouveau ciel » (prof. Rodica Andronescu)

Lectură multilingvă a unor informații despre cele 12 semne zodiacale:

Berbec –Dan Bandici, IX G– limba română

Taur –Andrei Mihălțan  , X F – limba italiană

Gemeni – Denis Czako, XI F – limba spaniolă

Rac – Iulia Cărpinean, X E – limba norvegiană

Leu –  Daria Iordăchescu – limba română

Fecioară – Larisa Kast, X D – limba germană

Balanță – Alessandra Lazăr, XI F – limba italiană

Scorpion – Dragoș Socol, XI D – limba germană

Săgetător – Ștefania Bădilă, X E– limba engleză

Capricorn – Anca Stănescu , IX F– limba franceză

Vărsător – Alexandra Pop, X B – limba engleză

Pești – Andrada Dan, XI F – limba franceză

Prezentarea picturilor de către autori

Prezentarea proiectului « Povești din (alte) constelații » (prof. Georgeta Bădău)

Moment convivial la Sala EPAS (prăjituri, sucuri, discuții, calcularea ascendentului cu ajutorul unui program de astrologie)

La eveniment au participat și reprezentanți ai echipei EPAS a Colegiului Economic « Dionisie Pop Martian » din Alba Iulia. 

Povești din (alte) constelații: proiect cultural

TITLUL PROIECTULUI: « Povești din (alte) constelații »

DOMENIILE  ÎN CARE SE ÎNCADREAZĂ PROIECTUL: 

Proiecte și evenimente internaționale. Domeniul cultural-artistic: arte vizuale. Domeniul cultural-artistic: literatură

INIȚIATORII PROIECTULUI: Colegiul Național « Horea, Cloșca si Crișan » din  Alba Iulia,  Colegiul Paul Eluard din Mûr de Bretagne și l’ Abbaye de Bon-Repos din Franța  derulează în anul școlar 2018-2019 proiectul « Regards croisés sur l’Europe». În cadrul acestui proiect a fost prezent în instituția noastră artistul francez Stéphane Cariou  sub îndrumarea căruia 23 elevi din clasele IX-XII au realizat picturile expuse în expoziția « Un nou cer/Un nouveau ciel ». Tot în acest an școlar Colegiul Național « Horea, Cloșca si Crișan » din  Alba Iulia candidează la titlul de « Școală ambasador a Parlamentului European ».  Faptul că doi dintre elevii ambasadori juniori ai proiectului EPAS au participat activ la acest proiectul româno-francez ne-a făcut să ne gândim la posibilitatea unei colaborări între echipele celor două proiecte.  Astfel s-au născut « Poveștile din (alte) constelații ».

COORDONATORII PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII LA NIVELUL C.N. „HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” DIN ALBA IULIA: Rodica Andronescu, profesor de limba franceză, coordonator local al proiectului « Regards croisés sur l’Europe » și Georgeta Bădău, profesor de limba franceză, coordonator local al proiectului « Școli ambasador ale Parlamentului European » (EPAS)

ECHIPA PEDAGOGICĂ: echipele pedagogice ale proiectelor  « Regards croisés sur l’Europe » și EPAS, profesorii de limba română și limbi moderne de la Colegiul Naținal « Horea, Cloșca și Crișan » din Alba Iulia, bibliotecarul liceului

PARTENERI/COLABORATORI: Echipa pedagogică EPAS de la Colegiul Economic « Dionisie Pop Marțian  » din Alba Iulia, unități școlare din oraș/județ/România care doresc să fie implicate în proiect

ELEVII/CLASELE IMPLICATE ÎN PROIECT: elevi din clasele IX-XII

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

 • să contribuie la promovarea valorilor culturale naționale și europene
 • să încurajeze exprimarea artistică și creativitatea elevilor
 • să pună în valoare rolul educației formale și non-formale în formarea tinerei generații
 • să contribuie, prin acțiuni specifice, la realizarea obiectivelor educative ale unităților de învățământ

PERIOADA DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII:

9 mai 2019 – 26 septembrie 2019

LOCUL DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII: Colegiul Național « Horea, Cloșca și Crișan », locații externe în funcție de specificul activităților realizate

DESCRIEREA PE SCURT A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII:

Proiectul se desfășoară în două etape:

1.concurs de redactare creativă în limba română (povești inspirate de picturile expoziției « Un nou cer/Un nouveau ciel »)

2. concurs de traducere într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană) a textelor  participanților la prima etapă a proiectului

Concursul  de redactare creativă (povești inspirate de picturile expoziției « Un nou cer/Un nouveau ciel« )

Participarea la concursul de povești inspirate de picturile expoziției « Un nou cer/Un nouveau ciel » este individuală și este supusă semnării acordului de publicare prevăzut în anexa 2.

Expoziția poate fi vizitată zilnic la sediul Colegiului Național « Horea, Cloșca și Crișan » din Alba Iulia. O galerie de fotografii ale picturilor expuse este disponibilă pe blogul EPAS HCC la adresa: https://lewebpedagogique.com/epashcc/2019/05/08/un-nouveau-ciel-un-nou-cer-expozitie-de-picturi-realizate-de-elevi/.  Autoarea fotografiilor este eleva Diana Elena Panțir (XI C)

Textul înscris în concurs trebuie să fie o operă originală, inspirată de una din picturile expoziției « Un nou cer/Un nouveau ciel »,  produsă de candidat în limba română, de minimum 500 de cuvinte.

Textele vor fi tehnoredactate, vor include semne diacritice și vor respecta următoarele cerințe: A4, Times New Roman 12, interlinie 1,5.

Este recomandabil ca procesul de redactare să fie precedat de o secvență de prezentare a proiectului realizată de către profesorii de limba română/limbi străine și de prezentarea unor exemple de scriere creativă de acest tip.

Pe paginile cu text nu trebuie să apară numele candidatului. Datele de identificare ale candidatului vor fi trecut pe formularul de înscriere și în acordul de publicare care însoțește textul înscris în concurs.

Toți elevii participanți la concursul de redactare creativă (povești inspirate de una din picturile expoziției « Un nou cer/Un nouveau ciel ») vor avea aceleași condiții de participare şi vor respecta același regulament, concurând în cadrul aceleiași secțiuni, indiferent de vârsta sau anul de studiu.

Candidații care doresc să participe la concursul de redactare creativă  se vor înscrie printr-un email, la care vor atașa formularul de înscriere prevăzut în anexa 1, acordul de publicare prevăzut în anexa 2 și povestea redactată  în vederea participării la concurs.

Data limită de înscriere este 07 iunie 2019, la adresa: [email protected].

Premiile I, II, şi III se distribuie în ordinea descrescătoare a punctajelor acordate de juriul concursului.

Nu se acordă mențiuni.

Toți autorii ale căror texte sunt înscrise în concurs vor primi diplome de participare.

Toate cadrele didactice îndrumătoare ale elevilor înscriși în concurs vor primi diplome de participare.

Concursul local de traducere într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană) a textelor  participanților la prima etapă a proiectului

Candidații la secțiunea de traduceri literare trebuie să traducă un text literar de circa 500 de cuvinte.

Textele de lucru sunt în limba română, urmând a fi traduse în limbile engleză, franceză, germană spaniolă sau italiană.  Candidații vor realiza traduceri literare validate de către un cadru didactic de specialitate înaintea înscrierii în concurs. Numele cadrului didactic va figura obligatoriu în formularul de înscriere.

Textele vor fi disponibile pe blogul EPAS HCC, secțiunea « Povești din (alte) constelații », începând din 14 iunie 2019. Fiecare text care urmează să fie tradus va avea un număr de identificare. Acest număr va figura obligatoriu pe fiecare pagină a traducerii, în colțul din dreapta, sus, precum și în formularul de înscriere.

Textele traduse vor fi tehnoredactate, vor include semne diacritice și vor respecta următoarele cerințe: A4, Times New Roman 12, interlinie 1,5. Textul în limba română nu va fi inclus în documentul înscris în concurs.

Pe paginile cu traducerea nu trebuie să apară numele candidatului. Datele de identificare ale candidatului vor fi trecut pe formularul de înscriere și în acordul de publicare care însoțește traducerea.

Toți elevii participanți la concursul de traduceri vor avea aceleași condiții de participare şi vor respecta același regulament, concurând în cadrul aceleiași secțiuni, indiferent de vârsta sau anul de studiu.

Candidații care doresc să participe la concursul de traduceri  se vor înscrie printr-un email, la care vor atașa formularul de înscriere prevăzut în anexa 1, acordul de publicare prevăzut în anexa 2 și textul tradus în vederea participării la concurs.

Data limită de înscriere este 31 august 2019, la adresa: [email protected].

Premiile I, II, şi III se distribuie în ordinea descrescătoare a punctajelor acordate de juriul concursului.

Nu se acordă mențiuni.

Toți autorii ale căror traduceri sunt înscrise în concurs vor primi diplome de participare.

Toate cadrele didactice îndrumătoare ale elevilor înscriși în concurs vor primi diplome de participare.

Etape și activități:

09 mai 2019: lansarea proiectului « Povești din (alte) constelații » și a concursului de redactare creativă (povești inspirate de picturile din expoziția « Un nou cer/Un nouveau ciel« )

07 iunie 2019: data limită de înscriere  pentru concursul de redactare creativă în limba română

08 – 12 iunie 2019: jurizarea lucrărilor înscrise în concurs

14 iunie: lansarea concursului de traducere într-o limbă de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană) a textelor  participante la prima etapă a proiectului

30 august 2019: data limită de înscriere  pentru concursul de traducere

31 august – 10 septembrie 2019 : jurizarea lucrărilor înscrise în concurs

26 septembrie  2019 : anunțarea rezultatelor și premierea câștigătorilor

In funcție de interesul trezit de proiect, se vor putea pune ulterior în scenă cu ocazia unor evenimente locale/județene/naționale versiuni în limba română sau într-o limbă de circulație internațională a lucrărilor/ a unor părți din lucrările  participante la cele două secțiuni ale proiectului.

REZULTATE CALITATIVE ȘI CANTITATIVE AȘTEPTATE CA URMARE A IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI:

 • o multiplicare a parteneriatelor locale/județene/naționale/internaționale care promovează valorile naționale și europene
 • creșterea interesului pentru studiul limbilor străine
 • creșterea interesului pentru artă și lectură în rândul elevilor

MODALITĂȚI DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A PROIECTULUI:

Chestionare, sondaje, fișe de evaluare

Indicatori de evaluare:

 • numărul de participanți la concursul de redactare creativă
 • numărul de participanți la concursul de traduceri
 • numărul de ateliere organizate de către cadrele didactice implicate în proiect
 • numărul de parteneriate realizate
 • rezultatele obținute la cele două secțiuni ale concursului
 • calitatea activităților reflectată în impresii, comentarii, fotografii
 • numărul de activități de mediatizare/promovare/diseminare desfășurate la nivel de unitate școlară/local/județean/național

MODALITĂȚI DE ASIGURARE A CONTINUITĂȚII PROIECTULUI:

Menținerea și motivarea echipei de proiect, asigurarea de către unitatea școlară a resurselor financiare necesare bunei desfășurări a activității în cadrul proiectului

MODALITĂȚI DE MEDIATIZARE/PROMOVARE ȘI DISEMINARE PREVĂZUTE PENTRU PROIECT:

 • promovarea/mediatizarea activităților prin mijloace tradiționale (presă scrisă, TV), cât și prin cele social media (site-ul școlii, pagina de Facebook a școlii, blogul EPAS HCC, Youtube,  grupul de Facebook dedicat programului creat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România)

Pentru a descărca versiunea PDF a proiectului (inclusiv anexele), dați clic aici

Pentru a descărca Formularul de înscriere, dați clic aici

Pentru a descărca Acordul de publicare, dați clic aici.

 

Vocea tinerilor la Radio Reîntregirea Alba Iulia

Foto Laura Popa

In emisiunea « Vocea tinerilor », difuzată marți, 7 mai 2019, ora 18,30, de postul de radio Radio Reîntregirea din Alba Iulia,  invitații doamnei Laura Popa au fost ambasadorii juniori Andrei Apolzan (XI A) și Darius Mărginean (XII A) care au vorbit despre proiectele lor mai vechi și mai noi și despre experiența pe care au acumulat-o în calitate de membri ai echipei EPAS HCC.

Emisiunea poate fi ascultată la punctul de informare EPAS HCC  (sala 7).

 

Europa în file de calendar gastronomic și pagini de album de rețete culinare

În perioada 6-9 mai 2019, elevii claselor a IX-a E și a X-a C (din care fac parte și 2 dintre ambasadorii juniori EPAS, Daria Iordăchescu și Alexandra Anton) au avut ocazia să-și descopere reciproc produsele finale (file de calendar gastronomic și pagini ale unui album de rețete culinare)  pe care le-au realizat în primele luni ale acestui an în cadrul proiectului « Ocolul Uniunii Europene în rețete culinare și produse alimentare ». 

Expoziția virtuală poate fi vizitată aici: https://padlet.com/geta_badau/UEtourgastronomique 

Produsele în format tipărit au fost expuse la Centrul de Documentare și Informare pentru a fi cunoscute de către un public mai larg.

     

 

« Pașaport cultural » cu membrii echipei EPAS HCC

« Școală de top, elevi de elită ». Sub acest nume a stat dialogul de o oră pe care prof. Georgeta Bădău, ambasador senior, și  ambasadorii juniori Alexandra Anton (X C) și Andrei Frunză (XI A) l-au avut cu doamna Daniela Floroian Barb, moderatoarea emisiunii « Pașaport cultural » de la postul de televiziune Alba Carolina

Emisiunea a fost difuzată vineri, 12 aprilie 2019, ora 19,00.

Mulțumim postului de televiziune Alba Carolina pentru șansa pe care ne-a oferit-o de a vorbi public despre munca, visele şi câteva dintre proiectele noastre de ieri și de azi care ne-au adus multă bucurie.