Ocolul Uniunii Europene în rețete culinare și produse alimentare

Sursa imaginii: http://patrickrambourg.unblog.fr/2014/03/24/la-gastronomie-reconnue-par-le-parlement-europeen/ 

Fișa proiectului poate fi descărcată de aici

Vizitați expoziția virtuală realizată de elevi aici:  https://padlet.com/geta_badau/UEtourgastronomique  

Dincolo de un omagiu modest adus liceului nostru care sărbătorește 100 de ani de existență (1919-2019), acest proiect se dorește a fi  o formă  interesantă de promovare a valorilor europene și de cunoaștere a țărilor membre ale UE. 

Titlul activității: Le tour gastronomique de l’Union Européenne /Ocolul Uniunii Europene în rețete culinare și produse alimentare

Tipul activității (proiect cultural, concurs, proiect social, expoziție etc): proiect cultural

Ambasadorii seniori  și juniori care participă la activitate în calitate de : inițiatori/parteneri/colaboratori:  Georgeta Bădău (coordonator de proiect), Daria Iordăchescu (IX E), Alexandra Anton (X C)

Participanți la acțiune (cadre didactice, elevi, părinți, reprezentanți ai comunității ș.a.):  elevii claselor a IX-a E și a X-a C

Obiectivele activității:

  • să permită elevilor descoperirea unor aspecte noi legate de țările membre ale Uniunii Europene (gastronomie, produse tradiționale)
  • să permită elevilor să-și amelioreze capacitatea de înțelegere a unor mesaje orale și scrise, precum și pe aceea de elaborarea, oral sau în scris, a unor descrieri simple, pe bază de suport vizual sau plan de idei, respectiv de prezentarea, orală sau în scris a unor evenimente/experiențe personale utilizând elemente de descriere și narațiune
  • să permită elevilor comunicarea interactivă într-un schimb de informații simplu și direct
  • să pună în valoare creativitatea și competența de căutare, selectare, organizare și restituire a informației sub o formă dată a elevilor implicați în proiect
  • să dezvolte capacitatea de căutare, selectare, prelucrare, organizare și restituire a informației și munca în echipă

Locul și perioada de desfășurare a activității:  decembrie 2018 – februarie 2019

Descrierea pe scurt a proiectului/activității:

Având în vedere că în toamna anului 2018 liceul nostru a dobândit statutul de Candidat la titlul de « Școală ambasador a Parlamentului European » am considerat că acest proiect poate deveni o formă  interesantă de promovare a valorilor europene și de cunoaștere a țărilor membre ale UE.

Proiectul este bine ancorat în programele școlare pentru limba franceză în vigoare, respectiv în planificarea calendaristică realizată de profesorul coordonator pentru cele două clase.

În perioada 19/11/2018 – 14/12/2018, elevii clasei a IX-a au studiat Unitatea 3, intitulată « Courir les magasins » din manualul de limba franceză (Limba franceză: Limba modernă 2: Manual pentru clasa a IX-a/Doina Groza, Gina Belabed, Claudia Dobre, Diana Ionescu. București: Corint, 2004) în cadrul căreia au asimilat și consolidat noțiuni de vocabular referitoare la cumpărături și alimentație, și au revizuit noțiunile de gramatică necesare exprimării cantităților (numeralul cardinal, articolul partitiv).

Elevii din clasa a X-a au studiat în aceeași perioadă, 19/11/2018 – 14/12/2018, Unitatea 3, intitulată « Joyeuses fêtes » din manualul de limba franceză (Limba franceză: Limba modernă 2/Doina Groza, Gina Belabed, Claudia Dobre, Diana Ionescu. Bucureşti : Corint, 2005) în cadrul căreia au asimilat și consolidat noțiuni de vocabular referitoare la alimentație, datini, obiceiuri, sărbători tradiţionale, mâncăruri specifice spațiului francofon și au revizuit noțiunile de gramatică utilile prezentării unei rețete culinare (utilizarea infinitivului, mod verbal des întâlnit în tipul de text vizat, exprimării unei solicitări politicoase cu ajutorul condiționalului).

Prin urmare, în luna decembrie, am stabilit de comun acord cu elevii modalitatea de lucru în echipă, forma de restituire a informației, precum și criteriile de evaluare a activității lor.

Pentru a evita eventuale nemulțumiri, țările care se vor afla în centrul cercetării documentare realizate în cadrul proiectului au fost distribuite prin tragere la sorți.

Elevii clasei a IX-a urmează să redacteze descrierea, ilustrată cu desene/fotografii, în variantă bilingvă (română și franceză), a unui produs alimentar specific unei anumite țări membre a Uniunii Europene, iar cei din clasa a X-a e să descrie o rețetă culinară tradițională dintr-o țară membră a Uniunii Europene.

Evaluarea disciplinară va viza atât produsul documentar realizat, cât și prezentarea acestuia în fața tuturor elevilor.

Produsele realizate de elevi vor fi reunite într-un spațiu on line. În formă clasică, se va realiza un calendar 2019 ilustrat cu produse alimentare specifice țărilor membre ale Uniunii Europene și un carnet de rețete de bucătărie tradiționale din Uniunea Europeană.

Într-o formă simplificată, produsele culinare vor putea fi plasate pe o hartă a Uniunii Europene pentru a da mai multă vizibilitate proiectului.

Rezultate calitative și cantitative așteptate: realizarea unei hărți gastronomice a Uniunii Europene, realizarea unui carnet de rețete culinare, realizarea unui calendar ilustrat cu produse alimentare specifice țărilor membre ale Uniunii Europene

Modalități de monitorizare și evaluare a activității: fișe de evaluare disciplinară, calitatea produselor realizate, impresiile elevilor

Modalități de promovare/mediatizare/diseminare prevăzute pentru activitate: expoziții realizate în sala de clasă, articole publicate pe blogul EPAS-HCC și/sau pe blogul profesorului coordonator

buy windows 11 pro test ediyorum