La început de an școlar, un proiect nou-nouț: haios, curajos, creativ și multilingv

TITLUL PROIECTULUI: « Haios, Curajos și Creativ într-o limbă străină »

DOMENIILE ÎN CARE SE ÎNCADREAZĂ PROIECTUL (în cazul în care proiectul/activitatea propusă de dumneavoastră ar putea fi încadrat(ă) în mai multe domenii, bifați domeniul care este cel mai bine reflectat în proiect/activitate):
1. Consiliere și orientare școlară
2. Proiecte și evenimente internaționale
3. Proiecte și evenimente locale/regionale/interjudețene/naţionale
3.01. Evenimente naţionale organizate de MECTS şi parteneri
3.02. Domeniul cultural-artistic: arte vizuale
3.03. Domeniul cultural-artistic: culturi și civilizații
3.04. Domeniul cultural-artistic: literatură
3.05. Domeniul cultural-artistic: teatru
3.06. Domeniul cultural-artistic: folclor, tradiții, obiceiuri
3.07. Domeniul cultural-artistic: dans
3.08. Domeniul Ecologie şi protecţia mediului
3.09. Domeniile Educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile
3.10. Domeniul sportiv-turistic
3.11. Domeniul ştiinţific şi tehnic
3.12. Altul (precizați):

INIȚIATORII PROIECTULUI: La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. În cele 47 de state ale Europei există mai mult de 200 de limbi europene, fără a mai socoti limbile vorbite de cetățenii originari din alte continente. Această comoară lingvistică merită să fie recunoscută, utilizată și întreținută. Învățarea limbilor altor popoare buna înțelegere a celuilalt și depășirea barierei diferențelor geografice, culturale și economice. « Competențele lingvistice sunt o necesitate și un drept pentru noi toți: acesta este unul dintre mesajele principale ale Zilei Europene a Limbilor » se menționează pe site-ul oficial dedicat evenimentului.
Proiectul nostru  » Haios, Curajos și Creativ într-o limbă străină » reprezintă o adaptare locală a proiectului « Provocarea lingvistică EDL » prezentat pe site-ul oficial « Ziua Europeană a Limbilor » . Participanților la proiect le sunt propuse într-un manual disponibil în mai multe limbi un set de 51 de provocări, unele mai ușoare, altele mai dificile. Versiunea în limba franceză este disponibilă aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-FR.pdf, cea în limba engleză aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-EN.pdf?ver=2019-05-14-111112-403 și cea în limba germană aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-DE.pdf.
Proiectul încurajează elevii să iasă din zona lor de confort și să profite de oportunitățile abundente disponibile pentru a practica sau pentru a afla mai multe despre o limbă dincolo de contextul unei clase.
Finalizarea a cel puțin 20 de provocări dă participanților dreptul de a solicita un certificat folosind linkul indicat pe pagina competiției.
Candidații au posibilitatea să arate lumii abilitatea lor de cunoastere a limbilor și de a propune o nouă provocare prin intermediul rubricii-concurs numite « Ce îndrăznești să faci într-o limbă străină? ». Dacă va fi selectată, provocarea va fi inclusă în viitoarea versiune a manualului.

COORDONATOR AL PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII LA NIVELUL C.N. „HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” DIN ALBA IULIA: Georgeta Bădău, profesor de limba franceză, coordonator local al proiectului « Școli ambasador ale Parlamentului European » (EPAS)

ECHIPA PEDAGOGICĂ: ambasadorii seniori EPSAS HCC, profesorii de limbi moderne de la Colegiul Național « Horea, Cloșca și Crișan » din Alba Iulia, profesorii diriginți, bibliotecarul liceului

PARTENERI/COLABORATORI: Colaboratori diverși, funcție de activitățile alese de elevi

ELEVII/CLASELE IMPLICATE ÎN PROIECT: elevi din clasele IX-XII

OBIECTIVELE PROIECTULUI:
– să promoveze bogăția diversității lingvistice a Europei, care trebuie să fie menținută și încurajată
– să încurajeze exprimarea artistică și creativitatea elevilor
– să pună în valoare rolul educației formale și non-formale în formarea tinerei generații
– să contribuie, prin acțiuni specifice, la realizarea obiectivelor educative ale unității de învățământ

PERIOADA DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII:
10 septembrie 2019 – 26 septembrie 2019

LOCUL DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII: Colegiul Național « Horea, Cloșca și Crișan », locații externe în funcție de specificul activităților realizate

DESCRIEREA PE SCURT A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII:

Etape și activități:
11-14 septembrie – 14 septembrie 2019: prezentarea proiectului în diferite clase de către echipa pedagogică și ambasadorii juniori EPAS
5- 21 septembrie 2019: realizarea provocărilor și a produselor video
22- 24 septembrie 2019: publicarea pe site-ul oficial al competiției și pe blogul EPAS HCC a produselor video realizate de elevi
26 septembrie : vizionarea colectivă a diferitelor materiale realizate de elevi și vot public pentru desemnarea celui mai interesant produs video (sondaj publicat pe blogul https://lewebpedagogique.com/epashcc/)

Votați produsul video preferat aici: 

https://lewebpedagogique.com/epashcc/ziua-europeana-a-limbilor-2019-concurs-de-produse-video/

Autorii și profesorii îndrumători ai produsului video care va avea cel mai mare mare număr de voturi vor primi DIPLOMA ZEL HCC 2019.

Participarea la proiect presupune, din oficiu, acordul părinților, cadrelor didactice și elevilor ca unitatea de învățământ organizatoare și ECML să poată folosi materialele realizate pe site-ul EDL, pe site-urie și blogurile liceului și/sau ale profesorilor îndrumători, pe Facebook, Youtube și alte mass-media pentru promovarea Zilei Europene a Limbilor.

REZULTATE CALITATIVE ȘI CANTITATIVE AȘTEPTATE CA URMARE A IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI:
– creșterea interesului pentru diversitatea lingvistică europeană
– creșterea interesului pentru învățarea limbilor străine în rândul elevilor
– multiplicarea parteneriatelor locale/județene/naționale/internaționale care promovează valorile naționale și europene

MODALITĂȚI DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A PROIECTULUI:
Vot public prin intermediul blogului https://lewebpedagogique.com/epashcc/
Indicatori de evaluare:
– numărul de participanți la concursul de produse video propus în cadrul proiectului european proiectului « Provocarea lingvistică EDL¬ »
– calitatea activităților reflectată în impresii, comentarii, fotografii
– numărul de parteneriate realizate

MODALITĂȚI DE ASIGURARE A CONTINUITĂȚII PROIECTULUI:
Menținerea și motivarea echipei de proiect, asigurarea de către unitatea școlară a resurselor financiare necesare bunei desfășurări a activității în cadrul proiectului

MODALITĂȚI DE MEDIATIZARE/PROMOVARE ȘI DISEMINARE PREVĂZUTE PENTRU PROIECT:
– promovarea/mediatizarea activităților prin mijloace tradiționale, cât și prin cele social media (site-ul școlii, pagina de Facebook a școlii, blogul EPAS HCC, Youtube, grupul de Facebook dedicat programului creat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România)

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *