Locul cercetarii documentare în procesul instructiv-educativ

Centrul de documentare si informare (C.D.I.)  este  un spatiu de formare a elevilor în domeniul utilizarii informatiei, îndeosebi a celei pe care se bazeaza achizitia cunostintelor scolare. Acest centru de resurse este pentru elev imaginea structurilor pe care el le va frecventa mai târziu ca adult (biblioteca universitara, centre de documentare specializate,  biblioteca/mediateca municipala  s.a.). Profesorul documentarist este cel care îi initiaza pe elevi în cautarea, gasirea, obtinerea, selectarea, prelucrarea si utilizarea informatiei pentru ca, pâna la sfârsitul scolarizarii, acestia sa devina autonomi în instruire si sa dobândeasca reale competente de cititori activi.

Activitatile de initiere  în cercetarea documentara se pot desfasura  în cadrul unor cursuri distincte coordonate de catre documentarist (cursuri optionale, pentru moment), sau în cadrul unor proiecte interdisciplinare desfasurate în parteneriat de catre documentarist si echipa pedagogica.

În opinia noastra, un curs de initiere în utilizarea spatiului si a resurselor CDI este necesar pentru toate clasele nou intrate în unitatea de învatamânt. Iata care ar putea fi competentele generale, valorile, atitudinile, competentele specifice si continuturile unui astfel de curs:

COMPETENTE GENERALE

1. Descoperirea C.D.I. ca centru de resurse (cunoasterea organizarii fizice si intelectuale a C.D.I.)

2. Dobândirea unor metode de a învata si a stapâni informatia

3. Dezvoltarea curiozitatii culturale si a simtului civic

VALORI SI ATITUDINI

1. Dezvoltarea capacitatii de identificare, selectare, organizare, prelucrare si transmitere a informatiei

2. Dezvoltarea  spiritului critic

3. Interesul si manifestarea unei atitudini pozitive fata de lectura

4. Receptivitatea fata de valorile culturale

4. Manifestarea initiativei, a creativitatii si a disponibilitatii de a lucra în echipa pentru realizarea diferitelor sarcini

COMPETENTE SPECIFICE SI  CONTINUTURI

1. Descoperirea C.D.I. ca centru de resurse (cunoasterea organizarii fizice si intelectuale a C.D.I.)
Competente specifice Continuturi
1.1. sa situeze C.D.I. în scoala

1.2. sa repereze si sa descrie diferitele spatii C.D.I.

1.3.  sa distinga diferitele tipuri de resurse C.D.I.

1.4. sa coteze corect un document monografic/periodic

1.5. sa localizeze, respectiv sa distribuie corect documentele prin cunoasterea sistemului de organizare a colectiilor C.D.I.

Organizarea si functionarea unui centru de documentare si informare: regulamentul de organizare si functionare, organizarea spatiului C.D.I.

Fondul documentar al centrului de documentare si informare: tipuri de resurse, cotarea publicatiilor, organizarea colectiilor, instrumente de acces la colectiile C.D.I.

2. Dobândirea unor metode de a învata si a stapâni informatia
Competente specifice Continuturi
2.1.descrierea unui document monografic/periodic (codurile cartii, codurile revistei)

2.2. stapânirea tehnicii de întocmire a unei bibliografii

2.3. verificarea existentei unui document în fondul C.D.I. cu ajutorul cataloagelor (alfabetic si sistematic)

Codurile unui document monografic

Codurile unui document periodic

Tehnica de întocmire a unei bibliografii

Utilizarea cataloagelor traditionale (alfabetic si sistematic)

3. Dezvoltarea curiozitatii culturale si a simtului civic
Competente specifice Continuturi  (continuturile nu vor fi abordate din perspectiva teoretica; este recomandabil ca elevii sa fie în egala masura initiatori si actori  ai activitatilor de promovare a resurselor centrului de documentare si informare,  activitatilor cu caracter cultural sau activitatilor de încurajare a lecturii)
3.1.demonstrarea interesului pentru diferitele actiuni culturale si pedagogice propuse de C.D.I., în special cele de promovare a lecturii3.2. manifestarea curiozitatii intelectuale pentru diferite personalitati, evenimente3.3.manifestarea respectului fata de colegi, fata de personalul, spatiul si fondul C.D.I. Activitati de promovare a resurselor C.D.I.: expozitii, vitrine tematice

Activitati cu caracter cultural : spectacole, vizionari, auditii

Activitati de încurajare a lecturii: concursuri de lectura, ateliere de creatie, întâlniri cu  scriitori/ ilustratori/editori

Cursul optional de „Initiere în cercetarea documentara » se va derula în centrul de documentare si informare,  pe parcursul unui an scolar, cu o frecventa de o ora pe saptamâna, cu clasa întreaga.

În încheiere prezentam un exemplu de derulare a unei secvente pedagogice în care se urmareste familiarizarea elevilor cu diferitele tipuri de resurse CDI.

Obiective: La sfârsitul celor 50 de minute, elevii vor fi capabili:

  • sa trieze diferite tipuri de resurse ale centrului de documentare si informare în functie de un anumit criteriu: suport, mod de aparitie, continut ;
  • sa faca diferenta între o lucrare stiintifica (documentar) si o lucrare de fictiune;

Verificarea cunostintelor anterioare: organizarea spatiului C.D.I. si localizarea documentelor

Transmiterea de noi cunostinte: prezentarea succints a diferitelor tipuri de resurse C.D.I: carte, periodic, afis, casete, discuri compacte, diapozitive, harti etc. si a modului de consultare a lor utilizând aparatura din C.D.I; explicarea diferitelor posibilitatii de grupare a documentelor în functie de anumite criterii (distribuirea unui document de lucru individual la finalul explicatiilor teoretice oferite de catre profesorul documentarist).

Activitate practica: Trierea unui lot de documente în functie de criteriile „suport », „continut ».

Evaluare: Bilant oral al achizitiilor documentare. Completarea de catre elevi a fisei de evaluare prezentate mai jos, analiza comuna a raspunsurilor si corectarea cu ajutorul documentelor de lucru distribuite elevilor la începutul sedintei.

Chestionar de evaluare:

1. Priviti cu atentie urmatoarele documente si asociati fiecarui titlu litera corespunzatoare categoriei în care pot fi încadrate (documentele vor fi alese din fondul documentar al CDI pentru ca elevii sa aiba posibilitatea de a le consulta pentru a verifica raspunsul) :

a. Documente monografice

b. Periodice

c. Documente audiovizuale

d. Documente electronice

2. Care dintre documentele de mai sus sunt lucrari documentare si care dintre ele intra în categoria lucrarilor de referinta

3. Ziarele si revistele pot fi reunite sub termenul  generic de :

a.       dosare

b.      cataloage

c.       periodice

4. Cititi cu atentie prezentarile urmatoarelor lucrari si stabiliti pentru fiecare categoria în care pot fi incluse: a. lucrari documentare; b. lucrari de fictiune

2.1. Cele opt povestiri despre adevaratul comportament crestin, reunite în aceasta lucrare, constituie un minunat dar pentru copii ele reusind, prin frumusetea si sensibilitatea naratiunii, sa le modeleze sufletul si mintea. ………………

2.2. Autoarea prezinta modul în care poate fi realizata expunerea rationala a unei teme filosofice într-o maniere cât mai convingatoare, organizând riguros ideile si cunostintele si oferind în felul acest un veritabil instrument pedagogic, care contine metode si reguli de cercetare necesare pentru elaborarii unui comentariu de text sau alcatuirii unei disertatii. ………….

2.3. Lucrare mentioneaza noile medicamente înregistrate si intrate în uzul curent în ultima perioada, evidentiate cu denumirile comerciale si monografiile aferente la denumirea comuna internationala. …………

2.4. „…Nu înteleg cum poti iubi un cârd de pasari care tocmai au încercat sa te ucid?  » Citind raspunsul pe care îl primeste învatacelul Fletcher de la maestrul sau, veti descoperi sensul acestei parabole moderne. ……………

2.5. Acest ghid îi spune cititorului tot ceea ce trebuie sa stie si sa vada pe Coasta de Azur. Informatiile culturale si istorice, sfaturile practice de calatorie, adresele de calatori si numeroasele harti fac din aceasta lucrare un instrument pretios pentru pasionatii de calatorii. ………..

5. Alegeti din lista de mai jos titlul corespunzator prezentarilor de la exercitiul precedent.

3.1. Agenda medicala 2005

3.2. Jacqueline Russ. Initieri in filozofie

3.3. Darul îngerului. Povestiri crestine pentru copii

3.4. Claudiu-Viorel Savulescu.  Coasta de Azur – Ghid turistic

3.5. Richard Bach. Pescarusul Jonathan Livingston

Bibliografie :

Bayard-Pierlot, Jacqueline; Birglin, Marie-José.  Clés pour le CDI. Paris: Hachette Littérature, 1994.

Chapron, Françoise. Les CDI (Centres de documentation et d’information) des lycées et collèges. Paris: Presses Universitaires de France, 1999.

Olteanu, Virgil. Din istoria si arta cartii. Lexicon. Bucuresti: Editura Enciclopedica, 1992.

Recherche documentaire et maîtrise de l’information. Formation des élèves par le professeur documentaliste de la sixième à la terminale. Rouen : C.R.D.P. de Haute-Normandie, 1999.

Savoir faire avec le CDI: Guide pratique destiné aux enseignants. Créteil: CRDP, 1996.