Utilizarea platformei eLearning Free Campus Dokeos în învatarea limbii franceze

Articolul de fata, redactat în vederea participarii la competitia Utilizarea noilor tehnologii în clasa, descrie o modalitate de integrare a platformei eLearning Free Campus Dokeos în activitatile destinate elevilor din studiaza limba franceza la liceu.

1. De ce Free Campus Dokeos?

Spre dezamagirea unora, nu voi spune ceea ce se poate citi, de obicei, la începutul oricarui articol de acest tip: pentru interfata prietenoasa, pentru usurinta utilizarii sale de catre elevi si profesori, pentru facilitatile deosebite pe care le pune la dispozitia profesorilor si a elevilor, pentru posibilitatea de utilizare gratuita a 20 Mb/curs.

Am ales Dokeos, pentru ca aceasta platforma, pe care am descoperit-o în primavara acestui an, constituie pentru mine o provocare. Asa cum au fost cu opt ani în urma centrul de documentare si informare, cu doi ani în urma wiki-ul si blogul, sau cu un an mai înainte platforma e-Twinning.

Oare a raspunde unei provocari  nu înseamna, atunci când este vorba despre evolutia actului educational, o datorie morala. Dincolo de orice constrângeri sau…competitii.

2. Contextul introducerii platformei Free Campus Dokeos în ora de limba francez?

Subiectul activitatii în care mi-am propus sa introduc Dokeos Free Campus, „Articolul hotarât /nehotarât”, nu este unul foarte greu, dar este, ca orice continut gramatical, arid si greu de digerat la începutul anului scolar si, mai ales, la începutul vietii de licean. Doar ca de multa vreme nu ma mai sperie si nu ma mai revolta avalansa de „nu stiu”, „nu am învatat”, nu-mi place”, „la ce-mi foloseste” pe care o ghicesc (si uneori o si aud) în primele ore ale cursului de limba franceza al elevilor din clasa a IX-a. Nu pentru ca as fi puternica, ci pentru ca îmi amintesc ca prezentul (nu neaparat cel gramatical) este cel care are însemnatate. Devin patetica, asa ca ma voi întoarce la lucruri mai (im)palpabile: predarea-învatarea limbii franceze cu ajutorul noilor tehnologii.

2.1.Planul unitatii de învatare

În Programa scolara pentru limba moderna franceza (L2), aprobata prin ordin al Ministrului nr.5099 / 09.09.2009, este prevazuta studierea notiunilor referitoare la articol: hotarât, nehotarât si cazurile de substituire a articolului partitiv. În manualul de limba franceza pe care îl utilizez la clasa [Limba franceza: Limba moderna 2: Manual pentru clasa a IX-a/Doina Groza, Gina Belabed, Claudia Dobre, Diana Ionescu. Bucuresti: Editura Corint, 2004-],  aceste continuturi sunt prezente în unitatea introductiva, La rentrée en forme”, (p.8), si în cea de a 3-a unitate, A chacun sa maison » (p.39).

Lectura planului unitatii de învatare îl va ajuta pe cititorul acestui articol sa aiba o viziune globala asupra cadrului în care este inclus? experienta pedagogica pe care am ales s? o prezint pentru actuala competitie. Ergonomia blogului ma obliga sa apelez la un fisier atasat care poate fi deschis prin efectuarea unui clic aici urmând sa reiau mai jos doar informatiile din rubrica Procedee de instruire”.

2.2. Derularea activitatilor

Lectia 1. Prenez un bon départ! [Luati un start bun!]

Prima ora de curs este o lectie de acomodare în care profesorul si elevii se prezinta (utilizând formulele simple de prezentare pe care elevii le cunosc deja: je m’appelle X, je suis X [eu ma numesc, eu sunt]. Urmeaza un moment de 10-15 minute de conversatie despre preocuparile elevilor si mediul scolar: discipline preferate, pasiuni, limbi straine cunoscute. În felul acesta se ajunge la limba franceza si la Franta. Elevii sunt încurajati ss se exprime liber, sunt corectati cu moderatie (doar atunci când erorile facute blocheaza total întelegerea discursului), sa mentioneze orase, simboluri si personalitati franceze pe care le cunosc. Urmatoarea activitate este o activitate ludica de aproximativ 10 minute. Clasa va fi împartita în grupe de 4-5 elevi. Fiecarei grupe i se va distribui un set de fotocopii ale unor coperte de  opere literare, CD, afise ale unor filme. Elevii sunt invitati ss descopere acele imagini care se refers la artisti si creatori din Franta sau din spatiul francofon. Grupa câstigatoare este cea care finalizeaza cel mai repede aceasta activitate. Urmatoarele 10-15 minute vor fi utilizate pentru ca elevii sa prezinte fiecare autor/artist descoperit sau fiecare opera identificata, utilizând o matrice scrisa la tabla: X est un écrivain/chanteur, chanteuse/acteur, actrice. Il/Elle a écrit/a chanté/a joué (dans). [X este scriitor, scriitoare/cântaret, cântareata/actor, actrita/ El/ea a scris/a cântat/a jucat (în)… ].  Structurile de prezentare sunt notate la tabla si în caietele elevilor. Ora se încheie cu un exercitiu ascultare a unui cântec al artistei franceze Zaho, melodia La roue tourne fiind declarata o dedicatie pentru grupa câstigatoare.

Lectia 2. Evaluation initiale [Evaluare initiala]

Aceasta a doua ora de curs se desfasoara în sala de clasa si este destinata prezentarii manualului de limba franceza, a instrumentelor de lucru si a cerintelor de învatare (10-15 minute). In aceasta ora elevii sustin un test de evaluare initiala (35  de minute), test al carui rezultat nu va fi înregistrat în documentele scolare. Aceasta evaluarea initiala are doar rolul de a oferi profesorului o idee despre competenta de întelegere/exprimare scrisa si despre nivelul vocabularului si al cunostintelor gramaticale de baza învatate în ciclul gimnazial. Pentru a vizualiza testul, efectuati clic aici: test initial.

Lectia 3. L’impératif présent [consolidarea cunostintelor despre imperativul prezent]

Ora se va desfasura într-un laborator de informatica dotat cu calculatoare conectate la Internet, videoproiector, ecran de proiectie si tabla mobila. Scopul alegerii acestei localii este familiarizarea elevilor cu laboratorul de informatica si regulile pe care trebuie sa le respecte în acest spatiu, precum si exploatarea unor documente oferite de site-ul www.tv5.org pentru recapitularea si consolidarea notiunilor referitoare la imperativul prezent (cursul „Première classe”).

Activitatea îi va permite profesorului sa observe capacitatea elevilor de a se orienta într-un site în limba franceza si sa-si familiarizeze elevii cu termenii de specialitate indispensabili întelegerii unor instructiuni simple vizând utilizarea calculatorului: tastatura/le clavier, mouse / la souris, link/lien, parola/mot de passe, nume de utilizator/identifiant, salvare/sauver, enregistrer, descarcare/télécharger, copiere/copier, lipire/coller, iesire/quitter. Actele de vorbire noi vor fi introduse potrivit nevoilor de exersare/îmbogatire a functiilor de comunicare (fara o prezentare punctuala, explicita).

Instructiunile de acces la cursul „Première classe” se vor transmite prin utilizarea unor verbe la imperativ prezent si vor fi notate la tabla: Allez sur le site http://www.tv5.org/ Cliquez sur le lien „Apprendre le français”/Cherchez le cours „Première classe”/Selectionnez le thème „Les loisirs”, puis „Passez commande”[Mergeti pe site-ul http://www.tv5.org /Efectuati clic pe legatura „Apprendre le français”/Cautati cursul „Première classe”/ Selectionati tema „Les loisirs”, apoi „Passez commande”]. Se vor efectua primele 3 activitati: Comprendre, Repérer si  Structurer. Site-ul permite validarea imediata raspunsurilor. Elevii vor deduce regula de formare a imperativului prezent si câteva contexte de utilizare. Notiunile vor  fi sistematizate si notate la tabla si în caietele elevilor.

Lectiile 4 si 5: L’article défini et indéfini [sistematizarea si consolidarea cunostintelor despre articolul hotarât si nehotarât]

Activitatile se vor desfasura în laboratorul de informatica. Recapitularea, sistematizarea si consolidarea cunostintelor se vor realiza cu ajutorul platformei Free Campus Dokeos. Initierea elevilor în utilizarea spatiului de lucru si a instrumentelor de documentare, evaluare si comunicare ale platformei se va realiza treptat, cu ajutorul unei prezentari PowerPoint.

Pentru a vizualiza prezentarea, dati clic aici: Ghid de utilizare a platformei eLearning Free Campus Dokeos

Varianta Word a ghidului va fi pusa la dispozitia elevilor pentru multiplicare si utilizare individuala.

Pentru început, fiecare elev îsi va crea propriul cont si se va înscrie la cursul care urmeaza a fi studiat: „Grammaire: article” [Gramatica: articolul].

În lectia 4, dintre cele 6 zone ale cursului – Cours, Liens, Tests, Groupes, Partage, Travaux [Curs, Link-uri, Teste, Grupe, Partajarea documentelor, Produsele elevilor] – sunt active doar primele doua, urmând ca celelalte 4 sa fie activate la începutul lectiei 5. Profesorul le va explica progresiv elevilor modul de organizare si accesare a acestor zone (vezi Ghidul de utilizare a platformei eLearning Free Campus Dokeos, p.7-14 ). Pentru demararea activitatii va fi utilizat un material video. S-a ales acest tip de document pentru a capta atentia elevilor  dar si pentru a le permite, formarea, prin repetare, a abilitatii de diferentiere a sunetelor: „e” caduc  (le) si „e” închis (les). Explicatiile teoretice vor alterna cu exercitiile on-line, cu posibilitatea validarii imediate a raspunsurilor (vezi un exemplu: Articolul hotarât, exercitiul 1). Continuturile care vor fi abordate vizeaza: ‘definitia si formele articolului în limba franceza, situatiile de folosire a articolului hotarâtsituatiile de folosire a articolului nehotarât (în lectia 4),  cazuri particulare de omitere a articolului sau  de înlocuire a lui cu prepozitia „de” (în lectia 5). Toate notiunile discutate sunt disponibile în format Word, ceea ce le va permite elevilor sa le descarce usor si sa-si organizeze informatia într-un portofoliu în format traditional (care sa completeze schita lectiei din caietul de notite).

Lectia 6: Evaluation [Evaluare]

Lectia se desfasoara în laboratorul de informatica. Este o lectie de evaluare on-line a cunostintelor gramaticale asimilate pe parcursul lectiilor 4 si 5. La începutul orei de curs, profesorul le va explica elevilor structura testului: 4 itemi cu alegere multipla  : întrebari cu un singur raspuns corect; 2 itemi de asociere: întrebari la care elevii trebuie sa gaseasca în coloana din partea dreapta raspunsurile potrivite pentru elementele din coloana din partea stânga; 1 item de tip text lacunar: elevii trebuie sa completeze spatiile libere  dintr-un text; si 1 item cu raspuns liber. Testul on-line va fi vizibil doar în momentul începerii sale. Setarile testului vor fi în asa fel realizate încât sa fie posibilao singura tentativa, într-un timp dat; rezultatul final al testului va fi  trimis elevului doar dupa corectarea de catre profesor a raspunsului deschis de la ultima întrebare. Punctajul maxim de 700 de puncte va deveni nota 7. La aceasta nota se va adauga evaluarea sarcinii de lucru stabilite anterior. Toate aceste informatii elevul le regaseste în zona Partage [Partajare a documentelor], respectiv în zona Cours [Evaluare], pasul Evaluation [Evaluare] (vezi aici   sarcina de lucru evaluata cu 3 puncte). Documentele realizate si trimise de catre elevi sunt stocate în zona Travaux [Produsele elevilor]. Profesorul are posibilitatea de a seta cursul în asa fel încât elevii sa poata vizualiza doar propriile produse si poate alege momentul la care fiecare produs devine vizibil pentru toti beneficiarii cursului. Rezultatele testelor sunt primite individual de catre elevi, dar profesorul poate trimite observatii si aprecieri generale întregului grup.

Sursele de informare pe care le-am utilizat pentru redactarea suportului de curs si elaborarea instrumentelor de evaluare au fost urmatoarele:

GRAMMAIRE du français: cours de civilisation française de la Sorbonne. Paris: Hachette FLE, 1991. p.117-119.

GRAMMAIRE: 350 exercices: niveau moyen. Paris: Hachette FLE, 1991. p.7-14.

DESCOE-GENON, Christine; Morsel, Marie-Hélène; Richou, Claude. L’exercisier: manuel d’expression française: Grenoble: P.U.G., 2005, p.15-22.

FRANÇAIS FACILE: cours de français 100% gratuit: articles. On-line: http://www.francaisfacile.com/cgi2/myexam/liaison.php?liaison=_article_ [consultat la 20 august 2010].

PREMIERE CLASSE: avec TV5 Monde. On-line: http://www.tv5.org/cms/chaine-francophone/enseigner-apprendre-francais/Premiere-classe/p-2040-s0-z0-lg0-Apprendre-le-francais-avec-Premiere-classe.htm?&pid=2040&signal=null&zone=null [consultat la 21 august 2010].

În loc de concluzie:

Ce ar fi de spus la final? Voi cauta sa aplic ceea ce am gândit aici si mi-ar dori sa stiu ce gânditi despre aceste lucruri, dumneavoastra, cei care cititi acest articol. Va amintiti istorioara pe care ne-o povesteste Eckhart Tolle în una din cartile sale fabuloase? Un cersetor statea la marginea unui drum de mai bine de 30 de ani. Într-o zi, trecu pe acolo un strain. „Te înduri sa-mi dai un ban?”, murmura mecanic cersetorul, întinzându-i vechea lui sapca de baseball. „Nu am nimic sa-ti dau”, spuse strainul. „Dar pe ce esti asezat?”, întreba acesta. „Un gunoi”, raspunse cersetorul. „E doar o cutie veche. Stau pe ea de când ma stiu”. „Te-ai uitat vreodata înauntru?”, întreba strainul. „Nu”, raspunse cersetorul. „Ce rost are? Nu e nimic în ea”. „Uita-te înauntru”, insista strainul. Cersetorul reusi sa ridice putin capacul. Socat, nevenindu-i sa creada, vazu ca toata cutia era plina cu aur.[TOLLE, Eckhart. Puterea prezentului: Ghid de dezvoltare spirituala. Bucuresti: Curtea Veche, 2004]. Ei bine, eu cred ca trebuie sa încercam sa-i ajutam pe copiii din faaa noastra sa descopere, daca nu cutia, cel putin grauntele de aur ascuns în fiinta lor. Fiecare dupa puterile sale. Imi place sa cred cs acest proiect este una din infinitele cai posibile.