« Întâlniri neasteptate » : un exemplu de stimulare a creativitatii prin exploatarea imaginii cinematografice în ora de limba franceza

Articol publicat în Simpozionul national « Zilele Scolii Albei »: Simpozion de didactica: editia a XI-a: Sectiunea 9: Proiecte educative în structuri infodocumentare. Alba Iulia, 03 iunie 2011 (ISSN  1844-8313)

Când filmul intra în ora de limba franceza, dinamismul cursului se schimba, cu siguranta. Este ceea ce ne propunem sa demonstram prin descrierea unei activitati incluse într-un proiect mai amplu, « Amurg în scoala ta » (inspirat de succesul enorm al seriei de romane Twilight ale scriitoarei americane Stephanie Meyer), proiect pe care l-am gândit pentru anul scolar 2010-2011 împreuna cu bibliotecara Casei Corpului Didactic Alba, Viorica Gentiana Onisoru si despre care voi vorbi pe larg cu o alta ocazie[1].

Pornind de la programa de limba franceza în vigoare pentru clasele a XI-a si a XII-a, care prevede atât pentru nivelul L1, cât si pentru nivelul L2, lectura imaginii, mi-am propus o initiere a elevilor în studiul benzii desenate si a romanului-foto.

În luna martie 2011, le-am propus elevilor o ora de curs în Centrul de Documentare si Informare pentru a-i familiariza cu  structura unei benzi desenate pornind de la analiza unor planse din colectia de reviste «J’aime lire» (Îmi place sa citesc). Interesul elevilor si placerea vizibila cu care au rasfoit revistele si albumele de benzi desenate m-au încurajat si m-au facut sa iau decizia de a introduce mai frecvent acest tip de suport în procesul de predare-învtaare a limbii franceze chiar si la clasele din ciclul superior al liceului.

 De ce am ales romanul-foto?

Mai putin cunoscut decât banda desenata, romanul-foto[2] are în comun cu aceasta doua elemente esentiale : imaginea si textul. Activitatea de elaborare a unui astfel de document este complexa si necesita o pregatire prealabila a elevilor. Prin urmare, în cadrul «Saptamânii Francofoniei» (14-17 martie 2011) am organizat mici ateliere de initiere în studiul benzilor desenate, respectiv romanului-foto. Elevii au fost familiarizati cu vocabularul specific benzii desenate/romanului-foto, au învatat ca desenele/fotografiile (images/photos) sunt plasate în vigniete (vignettes) dispuse pe o plansa (planche) în diferite casete (cases), într-o succesiune coerenta care reda nu doar povestea, ci si ambianta în care se desfasoara diferitele întâmplari si aventuri ale personajelor, iar  zgomotele si sunetele sunt redate sub forma de onomatopee. În binom, elevii au identificat în revistele utilizate drept material didactic personaje care dialogheaza pe tonuri diferite prin intermediul bulelor (bulles ou phylactères) si au înteles ca  sensul de lectura al benzii desenate/romanului-foto este de la stânga la dreapta, de sus în jos.

Analiza în videoproiectie a unei planse de roman-foto disponibila on line a constituit punctul de plecare al unor explicatii detaliate referitoare la diferitele cadre (plan general, plan larg, plan mediu, plan american, plan italian, gros-plan…), si importanta lor într-un povestire în imagini.[3]

Doar dupa aceste etape pregatitoare le-am prezentat elevilor din 4 grupe diferite (XI C, XI E, XII E, XII ACD) proiectul Rencontres inattendues» (Întâlniri neasteptate) a carui „fisa de identitate” o redam mai jos:

Denumirea proiectului: Rencontres inattenduesDurata: 14 martie – 19 mai 2010

Obiective:

a. documentare:

1. familiarizarea elevilor cu structura si tehnica de realizare a unui roman-foto

2. dezvoltarea capacitatii de cautare, selectare, organizare, prelucrare si transmitere a informatiei sub o forma specifica

3. dezvoltarea competentei de creare si difuzare a unor continuturi multimedia

b. disciplinare

1. dezvoltarea activitatii de receptare a mesajului oral si scris

2. dezvoltarea capacitatii de exprimare orala si scrisa

3. dezvoltarea interesului pentru studiul limbii franceze

Produs final: crearea unei casete de roman-foto pornind de la doua filme diferite al caror punct comun este convietuirea fiintelor umane cu fiinte supranaturale.

Etape:

1. prezentarea proiectului în cadrul «Saptamânii francofoniei»; materialele didactice si un exemplu de produs final, elaborate de profesorul coordonator al proiectului, au fost publicate pe blogul proiectului pentru ca elevii sa le poata consulta în orice moment de la orice calculator cu conexiune Internet;

2. constituirea echipelor (3 membri);

3. în autonomie: vizionarea si selectarea a doua scene din doua filme diferite (consultabile pe DVD la CDI sau disponibile on-line) si realizarea paginii «Les vraies scènes» (Adevaratele scene);

4. transcrierea replicilor în caietul de notite al elevului si traducerea lor în limba franceza;

5. realizarea bulelor si a paginii «…et les nôtres» (…si ale noastre);

6. cautarea informatiilor referitoare la personajele implicate în dialog si realizarea plansei «Casting» (Distributie);

5. redactarea listei de site-uri utilizate pentru elaborarea proiectului si plasarea ei pe la sfârsitul dosarului (rubrica Sitographie)

6. realizarea copertei proiectului cu indicarea elementelor obligatorii de prezentare: numele unitatii scolare, titlul proiectului, membrii echipei, profesorul coordonator, perioada de desfasurare a proiectului;

7. transmiterea produsului final în format electronic în vederea postarii sale de catre profesorul coordonator pe blogul general al proiectului «Amurg în scoala ta » si imprimarea de catre elevi, pe hârtie fotografica, a paginii care contine scena de roman-foto realizata la nivelul fiecarui grup de lucru;

Modalitati de realizare:

Proiectul se va desfsuura în perioada 14 martie – 9 mai 2011. Activitatile vor avea loc fie în CDI, fie în sala de clasa, sub coordonarea profesorului de limba franceza cu sprijinul bibliotecarei. Grupele vor fi constituite din cel mult 3 elevi.

Criterii de evaluare:

–  respectarea cerintei: 2 p (structura proiectului, forma de prezentare, data de predare) (evaluare colectiva);

–  calitatea redactarii: 2 p (corectitudine morfosintactica si lexicala, punctuatie) (evaluare colectiva);

–  originalitatea si coerenta asocierii celor doua scene: 2 p (evaluare colectiva);

–  calitatea prezentarii orale (expunere libera, corectitudine, pronuntie, capacitatea de a interactiona): 3 p (evaluare individuala)

–  1 punct acordat din oficiu fiecarui elev.

Modalitati de valorificare si promovare:

1. realizarea unei expozitii la CDI

2. postarea produselor finale pe blogul proiectului «Amurg în scoala ta».

Implicarea elevilor în proiect a fost benevola, iar grupele de lucru au fost constituite în functie de afinitati.

La sugestia elevilor, am renuntat la impunerea anumitor filme (seriile Twilight, Being Humain, The Vampire Diaries si True Blood), lasându-le libertatea de a le alege ei însisi, cu conditia ca tematica sa fie respectata: convietuirea fiintelor umane cu fiinte neobisnuite, dotate cu puteri supranaturale.

Pâna în data de 12 mai, 20 de  produse finale ale elevilor benevoli au fost postate pe blogul proiectului «Amurg în scoala ta». În perioada  17 – 20 mai 2011, a avut loc prezentarea proiectelor la nivelul fiecarei clase si evaluarea propriu-zisa.

Proiectul si produsele finale le-au fost prezentate si elevilor din alte clase prin intermediul profesorilor de limba franceza sub forma unui concurs a carui miza este câstigarea…gloriei locale si a unui DVD cu unul din filmele seriei Twilight. Concurentii trebuie sa identifice filmele,  personajele si actorii din cele 20 de secvente de roman-foto realizate de catre elevii implicati în proiect si sa transmita un buletin de participare, pâna în data de 01 iunie 2011, la o adresa electronica special creata pentru concurs (concursamurg@gmail.com). Sarcina nu este grea, dar gasirea raspunsurilor corecte presupune lectura celor 20 de proiecte redactate în limba franceza. Imaginile din concurs sunt publicate pe blogul proiectului si expuse sub forma de fotografii în Centru de Documentare si Informare. Desemnarea câstigatorului se va face în data de 14 iunie. În cazul în care vor fi mai multti candidati cu acelasi punctaj, câstigatorul va fi ales prin tragere la sorti. Internautii si cititorii vor putea, de asemenea, sa voteze cea mai originala asociere de imagini, iar organizatorii vor oferi autorilor ei acelasi premiu ca si câstigatorului concursului mai sus mentionat.

Iata, asadar, un proiect cu multi câstigatori…. si eu sunt unul dintre ei. Am câstigat (încs) un raspuns la întrebarea « Cum  sa gasesti resorturile corectei articulari a unei activitati (aparent) de divertisment cu programa (ultra)rigida a disciplinei? ». Si împart «premiul meu» cu dumneavoastra, aceia care cititi acest articol: renuntând la severitatea profesorala (dar nu la exigenta), ignorând (oarecum) criticii literari care nu sunt prea generosi în elogii atunci când vine vorba despre unii autori pe care adolescentii îi adora[4], construind situatii de învatare în afara spatiului îngust al salii de clasa si al aceluia (înca si mai îngust) al  copertelor manualului scolar.

BIBLIOGRAFIE:

La BD, l’art d’en faire: guide pédagogique. Poitiers: CRDP de Poitou-Charentes, 1995.

BESNARD, Christine. Stratégies d’apprentissage et enseignement des langues. In : Le FRANÇAIS DANS LE MONDE, 1998, NO.294, P.22-25.

RESSOUCHES, Elodie. Créer un roman-photo numérique, [consultat la 20 februarie 2011].  Disponibil la adresa: https://bop.fipf.org/wp-content/images/stories/fiches/tice_romanphoto.htm

 


[1] Pentru detalii, cei interesati pot consulta blogul  http://lewebpedagogique.com/amurg/

[2] Romanul-foto îsi are începuturile în Italia unde, în 1947, revista Il Mio Sogno (Visul meu) a pus în vânzare primul roman-foto, « Nel fondo del cuore » (În adâncul sufletului), realizat de  Stefano Reda si Giampaolo Callegari si  având-o într-unul din rolurile principale pe tânara Gina Lollobrigida.

[3] Explicatiile au fost facute cu ajutorul unei prezentari PowerPoint realizata pe baza articolului: Ressouches, Elodie. Créer un roman-photo numérique. Disponibil la adresa: http://www.francparler.org/fiches/tice_romanphoto.htm.

[4] Iata, spre exemplu, câteva cifre care vorbesc despre succesul scriitoarei americane Stephenie Meyer, autoare nu prea bine vazuta de critica literara: 187 de milioane de  dolari din încasarile pentru filmul « Twilight » în SUA, 42 de milioane de carti vândute peste tot în lume, 500 000 de pagini Internet consacrate romanelor si filmelor «Twilight».