Echipa EPAS-HCC sărbătorește Ziua Europeană a Limbilor prin lansarea ediției a doua a proiectului – « H.C.C. într-o limbă străină »

În anul școlar 2019-2020, au participat la prima ediție a proiectului  » Haios, Curajos și Creativ într-o limbă străină » (o adaptare locală a proiectului « Provocarea lingvistică EDL­ » , proiect prezentat pe site-ul oficial « Ziua Europeană a Limbilor ») peste 300 de elevi din 13 clase, îndrumați de 6 profesori de limbi moderne. Participanții  au demonstrat prin intermediul a  129 de clipuri video că pot răspunde creativ și inteligent unui număr de 28 de provocări  din Manualul provocărilor lingvistice ale agentului secret și au lansat în spațiul francofon 5 noi provocări  (înregistrate pe site-ul oficial al evenimentului). )

Pagina primei ediții a concursului de produse video poate fi consultată aici: https://lewebpedagogique.com/epashcc/ziua-europeana-a-limbilor-2019-concurs-de-produse-video/

TITLUL PROIECTULUI:  » Haios, Curajos și Creativ într-o limbă străină » : ediția a 2-a

DOMENIILE ÎN CARE SE ÎNCADREAZĂ PROIECTUL (în cazul în care proiectul/activitatea propusă de dumneavoastră ar putea fi încadrat(ă) în mai multe domenii, bifați domeniul care este cel mai bine reflectat în proiect/activitate):

  1. Consiliere și orientare școlară
  2. Proiecte și evenimente internaționale
  3. Proiecte și evenimente locale/regionale/interjudețene/naţionale

3.01. Evenimente naţionale organizate de MECTS şi parteneri

3.02. Domeniul cultural-artistic: arte vizuale

3.03. Domeniul cultural-artistic: culturi și civilizații

3.04. Domeniul cultural-artistic: literatură

3.05. Domeniul cultural-artistic: teatru

3.06. Domeniul cultural-artistic: folclor, tradiții, obiceiuri

3.07. Domeniul cultural-artistic: dans

3.08. Domeniul Ecologie şi protecţia mediului

3.09. Domeniile Educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile

3.10. Domeniul sportiv-turistic

3.11. Domeniul ştiinţific şi tehnic

3.12. Altul (precizați):

INIȚIATORII PROIECTULUI:  La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. În cele 47 de state ale Europei există mai mult de 200 de limbi europene, fără a mai socoti limbile vorbite de cetățenii originari din alte continente. Această comoară lingvistică merită să fie recunoscută, utilizată și întreținută. Învățarea limbilor altor popoare buna înțelegere a celuilalt și depășirea barierei diferențelor geografice, culturale și economice. « Competențele lingvistice sunt o necesitate și un drept pentru noi toți: acesta este unul dintre mesajele principale ale Zilei Europene a Limbilor » se menționează pe site-ul oficial dedicat evenimentului.

Proiectul nostru  » Haios, Curajos și Creativ într-o limbă străină »   reprezintă o adaptare locală a proiectului « Provocarea lingvistică EDL­ » prezentat pe site-ul oficial « Ziua Europeană a Limbilor » (https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallenge/tabid/3207/language/ro-RO/Default.aspx). Participanților la proiect le sunt propuse într-un manual disponibil în mai multe limbi un set de 50 de provocări, unele mai ușoare, altele mai dificile. Versiunea în limba franceză este disponibilă aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-FR.pdf, cea în limba engleză aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-EN.pdf?ver=2019-05-14-111112-403 și cea în limba germană aici: https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-challenge/EDL-language-challenge-handbook-DE.pdf.

Proiectul  încurajează elevii să iasă din zona lor de confort și să profite de oportunitățile abundente disponibile pentru a practica sau pentru a afla mai multe despre o limbă dincolo de contextul unei clase.

Finalizarea a  cel puțin  20 de provocări dă participanților dreptul de a solicita un certificat folosind linkul indicat pe pagina competiției.

Candidații au posibilitatea să arate lumii abilitatea lor de cunoaștere a limbilor și de a propune o nouă provocare prin intermediul rubricii-concurs numite « Ce îndrăznești să faci într-o limbă străină? ».

Dacă va fi selectată, provocarea va putea fi inclusă în viitoarea versiune a manualului.

COORDONATOR AL PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII LA NIVELUL C.N. „HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” DIN ALBA IULIA: Georgeta Bădău, profesor de limba franceză, coordonator local al proiectului « Școli ambasador ale Parlamentului European » (EPAS)

ECHIPA PEDAGOGICĂ:  ambasadorii seniori EPSAS HCC, profesorii de limbi moderne de la Colegiul Național « Horea, Cloșca și Crișan » din Alba Iulia, profesorii diriginți,  bibliotecarul liceului

PARTENERI/COLABORATORI: Colaboratori diverși în funcție de activitățile alese de elevi

ELEVII/CLASELE IMPLICATE ÎN PROIECT: elevi din clasele IX-XII

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

  • să promoveze bogăția diversității lingvistice a Europei, care trebuie să fie menținută și încurajată
  • să încurajeze exprimarea artistică și creativitatea elevilor
  • să pună în valoare rolul educației formale și non-formale în formarea tinerei generații
  • să contribuie, prin acțiuni specifice, la realizarea obiectivelor educative ale unității de învățământ

PERIOADA DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII: 26 septembrie 2020 –18 decembrie 2020

LOCUL DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII: Colegiul Național « Horea, Cloșca și Crișan », locații externe în funcție de specificul activităților realizate

DESCRIEREA PE SCURT A PROIECTULUI/ACTIVITĂȚII:

Etape și activități:

23-26 septembrie – 26 septembrie 2020: prezentarea proiectului în diferite clase de către echipa pedagogică și ambasadorii juniori EPAS

26 septembrie 2020 – lansarea proiectului la nivel de liceu

26 septembrie – 30 noiembrie 2020: realizarea provocărilor și a produselor video

01 – 18 decembrie 2020: publicarea pe site-ul oficial al competiției și/sau pe blogul EPAS HCC a produselor video realizate de elevi pentru promovarea rezultatelor acțiunii și desemnarea câștigătorului ediției 2020 prin vot public (sondaj publicat pe blogul https://lewebpedagogique.com/epashcc/)

25.01-29.01.2021: vizionarea colectivă a diferitelor materiale realizate de elevi prin în cadrul unor sesiuni video on line animate de echipa de juniori EPAS HCC

Autorii și profesorii îndrumători ai produsului video  care va avea cel mai mare număr de voturi  vor  primi DIPLOMA ZEL HCC 2020.

Participarea la proiect presupune, din oficiu, acordul părinților, cadrelor didactice și elevilor ca unitatea de învățământ organizatoare și ECML să  poată folosi materialele realizate pe site-ul EDL, pe site-urie și blogurile liceului și/sau ale profesorilor îndrumători, pe Facebook, Youtube și alte mass-media pentru promovarea Zilei Europene a Limbilor.

Participarea la proiect este individuală, în mod excepțional în binom. Atunci când elevii lucrează în binom se vor respecta toate normele sanitare și de distanțare socială în vigoare.

REZULTATE CALITATIVE ȘI CANTITATIVE AȘTEPTATE CA URMARE A IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI:

  • creșterea interesului pentru diversitatea lingvistică europeană
  • creșterea interesului pentru învățarea limbilor străine în rândul elevilor
  • multiplicarea parteneriatelor locale/județene/naționale/internaționale care promovează valorile naționale și europene

MODALITĂȚI DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A PROIECTULUI:

Vot public prin intermediul blogului https://lewebpedagogique.com/epashcc/

Indicatori de evaluare:

  • numărul de participanți la concursul de produse video propus în cadrul proiectului european proiectului « Provocarea lingvistică EDL­ »
  • calitatea activităților reflectată în impresii, comentarii, fotografii
  • numărul de parteneriate realizate

MODALITĂȚI DE ASIGURARE A CONTINUITĂȚII PROIECTULUI:

Menținerea și motivarea echipei de proiect, asigurarea de către unitatea școlară a resurselor financiare necesare bunei desfășurări a activității în cadrul proiectului

MODALITĂȚI DE MEDIATIZARE/PROMOVARE ȘI DISEMINARE PREVĂZUTE PENTRU PROIECT:

  • promovarea/mediatizarea activităților prin mijloace tradiționale, cât și prin cele social media (site-ul școlii, pagina de Facebook a școlii, blogul EPAS HCC, Youtube,  grupul de Facebook dedicat programului creat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România)
  • Panoul Flipgrid: https://flipgrid.com/7f83a819  (22 de produse video)
  •   

Documentul video realizat de elevul Mihnea Moșneag (IX F) a avut cel mai mare număr de voturi (452) și este desemnat câștigătorul ediției 2020 a concursului nostru. Felicitări!

buy windows 11 pro test ediyorum