Cuvinte si imagini care (ne) unesc : cronica unui proiect româno-italian

Cuvinte  si imagini care (ne) unesc : cronica unui proiect româno-italian. In:  Experiente Erasmus, anul II, nr. 2, octombrie 2023, p.140-142, ISSN 2971-8333 ISSN-L 2971-8333.

Lansat la 14 ianuarie 2005 ca actiune transversala a programului Comisiei Europene « Educatie si formare de-a lungul întregii vieti », programul E-Twinning reprezinta o operatiune de cooperare pedagogica prin intermediul noilor tehnologii,  destinata tuturor scolilor din învatamântul preuniversitar si tuturor cadrelor didactice, indiferent de disciplina predata.

Proiectul   «Des mots et des images de nos villes et nos villages» («Cuvinte si imagini din orasele si satele noastre»), desfasurat în anul scolar 2015-2016, a fost cel de al 3-lea proiect eTwinning în care am fost implicata ca fondator de proiect, precedat fiind de «Lectures partagées», (an scolar 2009-2010, recompensat cu certificat national si european de calitate si distinctia Premiul european eTwinning pentru cel mai bun proiect în limba franceza al anului) si «La fascination du surnaturel» (an scolar 2012-2013), recompensat cu certificat national de calitate).

Proiectul a debutat  în septembrie 2015, la initiativa a doua profesoare din România si Italia, formate în domeniul predarii limbii franceze ca limba straina, Loredana Conte de la Liceo Statale «Francesco Cecioni», Livorno si Georgeta Badau de la Colegiul National « Horea, Closca si Crisan » din Alba Iulia.

Lansarea  propriu-zisa a proiectului a fost pregatita de o perioada de 1 luna (august 2015) în care s-a ales partenerul de proiect si s-a purtat atât de necesara corespondenta preliminara între profesorii responsabili de proiect pentru  punerea la punct a liniilor directoare ale actiunii.

Odata cu deschiderea anului scolar 2015-2016, în luna septembrie, s-a realizat înscrierea elevilor si înscrierea proiectului validat de catre directorii celor doua unitati de învatamânt. Grupul de lucru a fost format din 55 de elevi elevi cu vârste cuprinse între 15 si 17 ani si nivele diferite de cunostinte de limba franceza (A1, A2, B1). Elevii au semnat un regulament al proiectului prin care se obligau : sa utilizeze limba franceza ca limba de lucru si comunicare, sa fie politicosi, sa nu redacteze texte cu caracter injurios, rasist, violent sau pornografic, sa respecte drepturile de autor (sa nu difuzeze documente fara acordul autorului lor si indicarea surselor de informare), sa posteze articolele si comentariile numai dupa validarea lor de catre profesorii coordonatori. De asemenea, s-a solicitat acordul parintilor pentru difuzarea textelor si materialelor audiovizuale realizate de catre elevi în cadrul proiectului.

Toate produsele realizate de elevi au fost publicate în Twinspace-ul proiectului si în spatii virtuale externe de tip padlet create cu https://padlet.com/ .

Elevii nostri au fost pusi în situatie de comunicare reala, dar mai ales în situatia de a citi, de a cauta si valida informatii prin compararea surselor, de a exprima un punct de vedere personal referitor la informatiile parcurse. Articolele postate în Twinspace au fost îmbogatite cu link-uri, imagini, documente video si audio. Nu am avut posibilitatea organizarii unor întâlniri on line live,  dar zona de comentarii si rubrica «Forum» au permis schimbul direct de idei si opinii între membrii echipelor celor doua licee din Alba Iulia si Livorno. Totul în vederea gasirii unui plus de sens si a unei motivari suplimentare pentru învatarea limbii franceze.

Activitatile propriu-zise ale elevilor români s-au desfasurat în sala de clasa, în timpul orelor de limba franceza si, în afara orelor de curs, în sala multimedia a Centrului de documentare si informare. Accesul la Internet, multiplicarea materialelor utilizate în cadrul proiectului, realizarea înregistrarilor audio si video s-au realizat cu acordul si sustinerea permanenta a Conducerii institutiei noastre.

Mentionam mai jos câteva dintre ele:

  • prezentarea într-o forma ludica a echipelor de proiect
  • prezentarea scolilor partenere
  • realizarea unei galerii comune de fotografii realizate de elevi în timpul calatoriilor lor prin orase/sate din România si Italia
  • realizarea unei culegeri de texte de fictiune inspirate de fotografiile elevilor din tara partenera
  • realizarea unui album de carti postale ilustrate
  • realizarea unui ghid turistic continând texte si imagini selectate de elevi dupa lectura atenta a unor lucrari din fondul bibliotecii scolare sau din mediul on line.

Evaluarea disciplinara a produselor realizate de catre elevi a urmarit: coerenta si continutul de idei, corectitudinea gramaticala si lexicala, calitatea vocabularului, asezarea în pagina si ilustrarea textului cu documente audiovizuale, dar si  capacitatea de a repera informatiile necesare în fondul documentar al CDI si capacitatea de a crea si difuza continuturi multimedia.

Proiectul nostru a primit Premiul I pentru învatamânt liceal la prima editie a competitiei  «Premiile nationale eTwinning» (https://etwinning.ro/proiecte-premiate-2016/), ceremonia de acordare a premiilor având loc la Bucuresti, în data de 20 decembrie 2016.  A fost recunoastere publica  onoranta pentru noi si care ne-a motivat pentru continuarea parteneriatelor de acest tip, autentice «motoare» ale actului educativ.