Scurta radiografie infodocumentara

Scurta radiografie infodocumentara. In: Universul scolii, an X, februarie 2008, nr.2(92), p.8-11 (coautor)

Odata cu dezvoltarea tehnologiilor informarii si documentarii în unitatile de învatamânt preuniversitar asistam la o expansiune si o diversificare a surselor de informare. Daca fiecare profesor integreaza (mai rapid sau mai lent) în câmpul sau disciplinar noile locuri si suporturi ale informatiei, pentru institutia de învatamânt ramâne cruciala problema accesului egal, facil si eficient al elevilor ai cadrelor didactice la aceste resurse. Oricare ar fi forma lor de organizare – biblioteca sau centru de documentare si informare (CDI)- structurile infodocumentare existente în unitatile de învatamânt preuniversitar trebuie sa raspunda acestor exigente.

Este adevarat ca fiecare CDI este contextualizat, îsi are istoria sa, mediul sau social si cultural, practicile sale în materie de gestiune sau pedagogie. Dar, dincolo de aceste diferentieri, oricare structura de acest tip ofera elevului ocazia de a învata sa foloseasca diferitele suporturi informationale si sa participe, prin intermediul lor, la o veritabila activitate culturala si stiintifica.

Nu ne propunem sa demonstram ca o astfel de structura infodocumentara poate fi un panaceu, dar speram ca „radiografia activitatii CDI » pe care o prezentam în continuare (vezi fisierul: Raport CDI anul scolar 2007-2008) sa reuseasca a fi un argument suficient de convingator pentru ca existenta unui CDI într-o unitate scolara sa fie privita drept o solutie viabila pentru modernizarea actului educativ.

Btc.Lucretia Bîrz si prof.Georgeta Badau, Colegiul National „Horea, Closca si Crisan » Alba-Iulia

Observatie:

Conceptia formularului de RAPORT PRIVIND ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CDI, utilizat în CDI începând cu anul scolar 2005-2006, îmi apartine.  Prof.Georgeta Badau