Constituirea fondului documentar al unui CDI în functie de rolul sau pedagogic si cultural

In : Magister : Revista editata de CCD Sibiu, an VI, aprilie 2007, nr. 28, p.27-28.

Parte componenta a politicii documentare a unitaii scolare, politica de completare a fondului documentar al centrului de documentare si informare se stabileste pe termen lung si implica: un responsabil profesionist, un caracter regulat si rational al repartitiei bugetare destinate achizitiilor, pastrarea unor rezerve bugetare destinate reechilibrarilor negociate în cursul anului, dar si o reflectie comuna a comunitatii educative si a factorilor de decizie asupra câtorva elemente: fondul existent, procedura de eliminare a documentelor necorespunzatoare din fondul documentar, publicul vizat si criteriile de achizitie, modul de utilizare a resurselor bugetare, retelele documentare si parteneriatele posibile.

Criteriile de evaluare nu sunt usor de stabilit. Cum se stie daca aceasta politica si-a atins scopul? Când documentul este împrumutat ? Când utilizatorul este informat ? Când utilizatorul a stiut sa-si gaseasca informatia? În opinia noastra, când raspunsul la toate aceste trei întrebari este afirmativ.

Potrivit art. 25 din Regulamentul de organizare si functionare a centrului de documentare si informare (http://www.edu.ro/index.php/articles/c183), aprobat în ianuarie 2005 prin Ordin al Ministrului Educatiei si Cercetarii din România, fondul documentar al centrului de documentare si informare se completeaza în functie de urmatoarele criterii: profilul, nivelul si specificul unitatii de învatamânt în care functioneaza centrul de documentare si informare; cerintele de informare si documentare ale utilizatorilor; recomandarile programelor scolare ale disciplinele studiate în scoala (se va urmari constituirea unui fond documentar echilibrat pentru toate clasele, diviziunile si subdiviziunile C.Z.U.); componenta fondului existent în C.D.I. sub aspectul suporturilor, titlurilor si al numarului de exemplare din fiecare titlu.

Completarea fondului de publicatii se realizeaza în mod sistematic prin una din modalitatile urmatoare: achizitii[1], abonamente la publicatiile periodice, transfer de publicatii de la diferite institutii, conform legislatiei în vigoare, schimb de publicatii si donatii de la persoane fizice sau juridice. Pentru a putea pune, pe termen limitat,  la dispozitia utilizatorilor sai documentele pe care acestia le solicita si care nu exista în fondul sau documentar, centrul de documentare si informare poate apela la metoda împrumutului de publicatii, urmând procedura prevazuta de legislaaia în vigoare.

Nu este suficient însa sa se constituie un fond documentar, oricât de spectaculoase ar fi suporturile documentare si oricât de mare varietatea informatiei. Acest fond trebuie organizat, trebuie create conditiile si instrumentele de acces la informatie. „Dincolo de acest prim efort de organizare metodica a accesului la resursele documentare, scoala trebuie sa-i învete pe elevi ss stapâneasca accesul la aceasta informatie. Si cu cât informatia este mai bogata, cu atât exercitiul este mai dificil », afirma, în prefata unei lucrari publicate în 1998 de catre Centrul Regional de Documentare Pedagogica din Poitiers, Jean-Louis Durpaire, directorul de atunci al institutiei[2]. Se întelege ca acest „exercitiu » trebuie efectuat în mod constant si cu profesionalism de catre întreaga echipa pedagogica din care face parte si profesorul documentarist. (Georgeta Badau. Colegiul National „Horea, Closca si Crisan » din Alba Iulia.


[1] La repartizarea bugetului C.D.I.,  se recomanda  sa se  tina seama de modalitatea de repartizare a fondurilor pentru biblioteca scolara: 80% din fondul alocat se utilizeaza pentru achizitia de documente noi si programe, 20% din resursele bugetare alocate sunt destinate platii abonamentelor si achizitiei de documente prin reteaua de anticariate; în conformitate cu  Regulamentul de organizare si functionare a bibliotecii scolare: instructiuni metodologice: aprobat prin Ordinul Ministerului Învatamântului nr.6566/17.06.1994. Bucuresti: Biblioteca Centrala Pedagogica, 1994, p.8.

[2] Abramé, Alexis. Activités documentaires à l’école: Outils pour BCDI 2 Ecole. Poitiers: C.R.D.P. de Poitou-Charentes, [1998], p.3.